מחירי הדיור הגבוהים בישראל גורמים לרבים לוותר על חלום הדירה ולהעדיף שכירות. נתונים חדשים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מצביעים על מגמה ברורה: שוק השכירות בישראל צומח, ויותר ויותר אנשים בוחרים לשכור דירה במקום לרכוש אחת.
כתבה זו תתמקד בערים גדולות בישראל (100,000 תושבים ויותר), ותציג נתונים מרתקים על שיעורי השכירות הגבוהים במיוחד בערים אלו.
הסטטיסטיקה מדברת:
בישראל יש כ-2.9 מיליון דירות למגורים, מתוכן 2.05 מיליון דירות בבעלות (70.8%), כ-829 אלף דירות בשכירות (28.6%) ו-17.5 אלף דירות בדיור מוגן פרטי (0.6%). נתונים אלה, שפורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) במרץ 2024, מצביעים על כך שרוב מוחלט מהדירות בישראל נמצאות בבעלות פרטית, אך זה לא מונע מחלק נכבד מהן להיות מושכרות.
עוד הנתונים חושפים בפנינו מהו אחוז הדירות המושכרות על ידי אנשים פרטיים, מתוך כלל הדירות המושכרות בישראל (79.9%), מהם המחוזות בעלי האחוז הגבוה ביותר (מחוז תל אביב) והנמוך ביותר (במחוז הצפון) של דירות בשכירות ואפילו התייחסות נקודתית לאחוזי שכירות בערים ספציפיות! בראש הרשימה מככבות חריש, תל אביב וגבעתיים.
מגמת עלייה בשיעור השוכרים:
בשנת 2023, כמעט 3 מתוך 10 דירות בישראל (כ-28.6%) היו מושכרות, וזאת בהשוואה ל-24.3% בשנת 2013 בלבד. מדובר בעלייה משמעותית בשוק השכירות, שצמחה בקצב של כ-3.3% רק בשנה האחרונה. מגמה זו בולטת במיוחד בערים הגדולות, שם שיעור הדירות המושכרות גבוה משמעותית מהממוצע הארצי.
מה יכול לגרום לעלייה הזו? הרבה סיבות, ביניהן:
- עלייה במחירי הדירות: מחירי הדירות בישראל עלו משמעותית בשנים האחרונות, מה שגורם לעליית ההון המינימלי הנדרש לרכישה ומרחיק זוגות רבים מחלום הדירה בבעלות. כל זה גורם לאנשים רבים לבחור לגור בשכירות לתקופות ארוכות יותר.
- התחדשות עירונית: מדובר בתוכנית ממשלתית שנועדה לשדרג שכונות ותיקות. במסגרתה, מחזקים ובונים מחדש בנייני מגורים ישנים, מוסיפים דירות חדשות ומשפרים את התשתיות והשטחים הציבוריים. התהליך חשוב לחיזוק מבנים והגדלת היצע הדירות, אך דורש מבעלי הדירות לחפש דירות להשכרה באופן זמני, עד לסיומו.
- ביקוש גובר מצד צעירים: צעירים רבים מעדיפים לגור במרכזי הערים הגדולות, שם אפשרויות התעסוקה והבילוי רבות יותר. כתוצאה מכך, הביקוש לדירות בשכירות בערים אלו גבוה במיוחד.
תל אביב: ממלכת השוכרים
תל אביב ידועה בריכוז הצעירים הגבוה שלה, ונתון זה בא לידי ביטוי גם בשוק הדיור. למעשה, תל אביב היא עיר השוכרים הגדולה בישראל, עם כ-47% מהדירות המושכרות. אחת השכונות המושכרות ביותר היא פלורנטין, שעברה תהפוכות רבות בעשורים האחרונים והפכה למרכז בוהמי מושך צעירים. שילוב של מיקום מרכזי, מחירים יחסית זולים ואווירה ייחודית הפכו אותה לאבן שואבת עבור שוכרים רבים.
אזורים נוספים בעיר מוגדרים כ"שכונות של שוכרים", ביניהם אזור בית החולים איכילוב ורחוב דפנה.
לחצו לפירוט של אחוזי השכירות בעיר תל אביב לפי אזורים ושכונות
רמת גן: ת"א בלי הים והמחירים הגבוהים
מבחינת אחוזי שכירות בערים בעלות 100,000 תושבים ויותר, רמת גן תופסת את המקום השני והמכובד עם אחוזי שכירות של 38.8% מהדירות בעיר! סיבות רבות תורמות לכך, ביניהן מיקומה האסטרטגי במרכז הארץ, סמוך לתל אביב ובקרבת צירי תנועה מרכזיים, מה שהופך אותה לאטרקטיבית ביותר.
יתרון נוסף הוא המחירים הנוחים יחסית לעומת תל אביב, המושכים משפחות צעירות, סטודנטים וצעירים בתחילת דרכם המקצועית. רבים מהשוכרים ברמת גן שכרו בעברם דירות בערים יקרות יותר, בעיקר תל אביב, אך לא יכלו עוד לעמוד בעליות מחירי השכירות הגבוהים. רמת גן ענתה בדיוק על הצורך שלהם.
אזור תל השומר, שבו מרכזי רפואה רבים, ביניהם בית החולים שיבא, הוא בעל אחוזי השכירות גבוהים בעיר.
לחצו לפירוט של אחוזי השכירות בעיר רמת גן לפי אזורים ושכונות
חיפה: קרוב לים, קרוב להייטק, קרוב לכסף
בשנת 2023, 36.3% מהדירות בחיפה היו מושכרות. אחד האזורים הבולטים הוא המתחם מול בית החולים רמב"ם בשכונת בת גלים. קרבתה של השכונה לים, למוסדות חינוך ולמרכזי תעסוקה הפכה אותה לאטרקטיבית עבור שוכרים מגוונים, ביניהם סטודנטים, אנשי הייטק ואף תיירים שמעוניינים בשכירות לטווח קצר דרך Airbnb.
גם בשכונת רמות רמז בחיפה, הידועה כאזור ותיק ומועדף על סטודנטים, קיים אזור עם ריכוז גבוה של דירות מושכרות, הן בשל מיקומה האסטרטגי סמוך לטכניון ולאוניברסיטה, והן בשל מחירי השכירות הנמוכים יחסית. שכונות נוספות בעיר שבהן קיימים אחוזי שכירות גבוהים כוללים את השכונות קריית אליעזר והדר כרמל.
לחצו לפירוט של אחוזי השכירות בעיר חיפה לפי אזורים ושכונות
אחוז הדירות המושכרות בחיפה לפי נתוני הלמ"ס
באר שבע: אימפריית הסטודנטים
באר שבע, עיר תוססת ומושכת צעירים, הפכה בשנים האחרונות למרכז שכירות משמעותי בישראל. אמנם היא לא מדורגת בין ארבע הערים עם שיעור השכירות הגבוה ביותר על ידי הלמ"ס, אך נכון לשנת 2023, כ-32.3% מהדירות בעיר מושכרות.
הסיבה העיקרית לכך היא שכונה ד', המוכרת כאזור הסטודנטיאלי המרכזי של העיר. סטודנטים רבים באוניברסיטת בן גוריון מעדיפים להתגורר בקרבת הקמפוס, בניגוד לסטודנטים באוניברסיטאות אחרות בארץ. הסיבה לכך פשוטה: הכל נמצא במרחק הליכה קצר – דירות, חנויות, בתי קפה, מסעדות ועוד. יתרונות נוספים של מגורים בשכונת ד' כוללים מחירים נוחים, אווירה צעירה ותוססת ותחבורה ציבורית זמינה, ההופכים את באר שבע לאטרקטיבית במיוחד עבורם.
לחצו לפירוט של אחוזי השכירות בעיר באר שבע לפי אזורים ושכונות
לסיכום
נתוני הלמ"ס מציירים תמונה ברורה של מגמת עלייה בשיעור השוכרים בישראל. מגמה זו נובעת ממספר גורמים, ביניהם מחירי דירות גבוהים, התחדשות עירונית וביקוש גובר מצד צעירים לגור במרכזי הערים. כתוצאה מכך, שוק השכירות צומח בקצב מהיר ומשפיע על שוק הדיור, המתאפיין בפערים משמעותיים בין ערים ושכונות.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ החמישית שלנו עם אלפי חברות וחברים והתעדכנו בחדשות נדל"ן מעניינות ועסקאות בלעדיות לחברי הקבוצות שלנו מכל הארץ.
המשיכו לעקוב, תמיד מעניין כאן.