עם תחילת המלחמה בגזרת הצפונית, נראה שהיישובים הסמוכים לגבול בצפון הארץ, עוברים שינויים עמוקים; חברתיים וכלכליים שעשויים לשנות את פני האזור לא רק מבחינת הנדל”ן אלא גם מבחינה דמוגרפית וחברתית. שוק הדירות בצפון, שבחודשים האחרונים ראה שינויים דרמטיים, עלול להיות רק ההתחלה לתהליך מורכב שבו המציאות החדשה מעצבת מחדש את התמונה.
עלייה עסקית בצל המלחמה
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, במחוז הצפון בוצעו 5,247 עסקאות נדל"ן במחצית הראשונה של 2024, עלייה של 11% לעומת המחצית הראשונה של 2023. אך בהשוואה לעלייה הארצית של 30%, ברור שהצפון מתנהל בקצב שונה משאר חלקי הארץ. באזורים הסמוכים לגבול, ובעיקר ביישובים שפונו כמו קריית שמונה ושלומי, כמעט שלא נרשמו עסקאות, וכשבוחנים את המספרים מקרוב, התמונה הופכת למורכבת יותר.
בקריית שמונה נרשמה ירידה דרמטית של 89% במספר העסקאות לעומת השנה הקודמת, ובשלומי חלה ירידה של 76%. מעלות תרשיחא, אף על פי שלא פונתה, חוותה ירידה של 39% בעסקאות בגלל הקרבה לאזורי הלחימה. גם בצפת, עיר שזכורה מהפגזות רקטות בעבר, חלה ירידה של 18%.
התחזקות ביישובים רחוקים מהגבול
לעומת זאת, בערים רחוקות יותר מהגבול או באלה הנתפסות כבטוחות יותר, נרשמה עלייה בעסקאות. בטבריה, למשל, חלה עלייה של 48% במספר העסקאות, בנוף הגליל עלייה של 36%, ובנהריה ובקצרין נרשמה עלייה של 4% ו-28% בהתאמה.
בטבריה ובנהריה, חלק מהעלייה מוסברת בכך שדירות יד שנייה רבות נבנו בעשור האחרון ויש בהן ממ"דים, מה שמסביר את הביקוש הגובר לדירות מוגנות. גם בעפולה, בה הוקם רובע יזרעאל בשנים האחרונות, חל גידול ברכישת דירות יד שנייה עם ממ"דים, מה שהפך אותן לפופולריות במיוחד.
המפונים מחפשים בית חדש
בעוד שהמלחמה ממשיכה לגבות מחיר כבד בצפון, המפונים מחפשים פתרונות מגורים בערים אחרות. רבים מהם פונים לטבריה ולעפולה, אך גם לערים כמו קריית אתא. עד כה רכשו מפונים דירות בפרויקטים חדשים בערים אלו, והם מראים התעניינות גוברת במקומות רחוקים מהסכנה.
אחד האתגרים המרכזיים שעומדים בפני המפונים הוא השאלה אם לחזור ליישוביהם לאחר סיום המלחמה או להשתקע במקום חדש. רבים מהם מעדיפים לרכוש דירה חדשה ולבנות לעצמם חיים חדשים, הרחק מאזורי הסיכון. המפונים שהחלו לרכוש דירות בערים אחרות מרגישים שהערים החדשות הפכו לבית עבורם.
לא רק נדל"ן: השפעות ארוכות טווח
מה שצפוי לקרות בשוק הנדל"ן בצפון בשנים הקרובות אינו נוגע רק למספר העסקאות, אלא לעתידם של היישובים עצמם. החשש הוא שיישובים קרובים לגבול יתרוקנו מתושביהם הקבועים, כאשר רק מי שאינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירות במקומות בטוחים יותר יישארו.
בינתיים, קבלנים באזור מציעים מבצעי מכירה אטרקטיביים למפונים, המאפשרים להם לרכוש דירות בתנאים נוחים, כגון תשלומים נדחים. אך השאלה הגדולה היא: האם יישובי הגדר יתאוששו ויחזרו להיות אטרקטיביים, או שמא הצפון ימשיך להתרוקן וימשוך אליו אוכלוסייה חלשה יותר, שאינה יכולה להרשות לעצמה להתרחק מהסכנה?
העובדה שממשלת ישראל תסיים בקרוב את הסיוע הכלכלי למפוני הצפון מעוררת שאלות קשות לגבי יכולתם של המפונים להתבסס במקומות חדשים או לחזור ליישוביהם המקוריים.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ החמישית שלנו עם אלפי חברות וחברים והתעדכנו בחדשות נדל"ן מעניינות ועסקאות בלעדיות לחברי הקבוצות שלנו מכל הארץ.
המשיכו לעקוב, תמיד מעניין כאן.