שוק הנדל"ן הישראלי, שכבר שנים סובל מלחצים גוברים, עומד כעת בפני אתגרים חסרי תקדים. עליית הריבית, המלחמה המתמשכת, והמחסור הקשה בכוח עבודה – כל אלו מעצבים מחדש את מפת הנדל"ן ומכריחים את חברות הבנייה להסתגל למציאות חדשה ומורכבת.
מחסור בפועלים: האטה בבנייה ועלויות גבוהות
אחד האתגרים המרכזיים כיום הוא המחסור החמור בעובדים מקצועיים בענף הבנייה. מאז פרוץ המלחמה, עשרות אלפי פועלים יצאו מהשוק, מה שגורם לעיכובים משמעותיים בפרויקטים רבים. הפתרון שהציעה הממשלה, יבוא עובדים ממדינות כמו הודו וסרי לנקה, התגלה כבלתי מספק הן בכמות והן באיכות, מה שיצר פערים עצומים בהתקדמות הבנייה.
הממשלה לא סיפקה פתרונות מעשיים לאתגרים אלו, והמחסור בפועלים הפך לבעיה יומיומית בענף, שמביאה לעיכובים וחריגות תקציביות. כל פרויקט שנמצא כעת בבנייה נמשך זמן רב יותר מהמתוכנן, מה שמוביל לעלייה חדה בעלויות הבנייה, שיכולות להגיע למאות אלפי שקלים לכל דירה.
זינוק בעלויות הבנייה: איך זה משפיע על הרוכשים?
ההשלכות של המחסור בפועלים והעיכובים בבנייה מורגשות בכל שלב של הפרויקט, ובעיקר על ידי הרוכשים. עלויות הבנייה, שהולכות ומאמירות, מטילות נטל כלכלי כבד על החברות, מה שמוביל להתייקרות בלתי נמנעת של הדירות. הרוכשים מוצאים את עצמם משלמים סכומים גבוהים בהרבה ממה שציפו, והתקווה היא שבסופו של דבר יוכלו לעמוד בהחזרים העתידיים.
מעבר לעלויות הבנייה, הריבית הגבוהה והמצב הכלכלי הכללי יוצרים תחושת אי ודאות במשק. אנשים ממהרים לקנות דירות מתוך חשש שהמחירים ימשיכו לעלות, מה שמוביל לביקוש גובר, למרות הקשיים הכלכליים.
הפריפריה הופכת למוקד חדש של עניין
כחלק מהשפעות המצב הכלכלי והביטחוני, אזורים בפריפריה נהנים מביקוש גובר לדירות חדשות. יוקר המחיה באזורי המרכז מקשה על משפחות רבות לרכוש דירה קרוב למרכז, ולכן הן פונות לאזורים כמו עכו, קריית שמונה, נהריה, והקריות הצפון ובדרום; באר שבע, שדרות, אופקים, אשקלון, אשדוד. המחירים בפריפריה עדיין שפויים יחסית, מה שהופך את האזורים הללו לאטרקטיביים עבור רוכשים למגורים או משקיעים שמחפשים חלופות זולות יותר.
בנוסף, המצב הביטחוני המתוח גרם למפונים רבים מהיישובים בצפון ובדרום לחפש פתרונות מגורים חלופיים בפריפריה. ערים כמו עכו וחיפה הופכות למוקד עבור תושבים שמבקשים לעזוב את קו הגבול ולמצוא מקום מגורים בטוח יותר. חלקם אף רוכשים דירות חדשות במקום לחזור ליישובים מהם פונו.
השפעת המלחמה על קצב הבנייה
מעבר למחסור בפועלים והעלייה בעלויות, המלחמה המתמשכת משפיעה על לוחות הזמנים של פרויקטים רבים. פרויקטים שעד לאחרונה נמסרו בתוך כ- 30 חודשים, כעת מתעכבים באופן ניכר. התמשכות העבודות גורמת לחריגות תקציביות, וגורמת לחברות לשקול האם להתחיל פרויקטים חדשים או להמתין לשיפור במצב.
אתם מבינים? בשני המצבים הללו מי שנפגע בסוף זה הרוכשים – אם הקבלנים יבנו פחות כי ירצו להמתין לשיפור המצב, המחירים יטוסו ואם יבנו, הם יתקשו לעמוד בזמנים.
בכל עסקה מקבלן שאלו מראש "מי החברה המבצעת?" לדעתי, לחברות יזמיות שמחזיקות חברות ביצוע בבעלותן יש יתרון בשוק הזה מפני שהן שולטות בשרשרת הייצור ולא עושות אאוטסורסינג(מיקור חוץ – מביאות קבלן שיבנה).
חוסר ודאות כמנוע לביקוש
באופן פרדוקסלי, חוסר הוודאות הכלכלי מוביל לעלייה בביקוש לדירות, אנחנו מרגישים זאת בקליקת הנדל"ן בכל קבוצה שאנו מארגנים לרכישה קבוצתית או בליווי פרטני. אנשים ממהרים לרכוש דירות מתוך תחושה שהמצב עלול להחמיר ואי אפשר שלא להסכים איתם. עם זאת, החשש הוא שהביקוש המוגבר יוביל לעלייה נוספת במחירים, ולאחר מכן לבעיות כלכליות עבור הרוכשים שיתקשו לעמוד בתשלומים בשנים הקרובות. בדקו היטב שאתם יכולים לעמוד ברכישה. בקליקה, יש תהליך חיתום מלא וייחודי שפיתחנו כמו בבנקים, שכל רוכש/ת עוברים איתנו, כך שאין מצב להפתעות.
סיכום: תמונת מצב מורכבת ומאתגרת
שוק הנדל"ן בישראל ניצב בפני אחת התקופות המאתגרות ביותר שידע, עם לחצים עצומים מכיוון הריבית, המחסור בפועלים והמצב הביטחוני שממשיך להיות קשה. עליית המחירים והעיכובים בפרויקטים יוצרים אתגרים הן עבור חברות הבנייה והן עבור הרוכשים. עם זאת, יש גם נקודות אור – הביקוש לדירות בפריפריה ממשיך לגדול והפריפריה צומחת בקצב מסחרר, והפתרונות העתידיים בענף עשויים לשנות את התמונה.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ החמישית שלנו עם אלפי חברות וחברים והתעדכנו בחדשות נדל"ן מעניינות ועסקאות בלעדיות לחברי הקבוצות שלנו מכל הארץ.
המשיכו לעקוב, תמיד מעניין כאן.